METALAC

Metalac


Kompanija Metalac a.d. je javno akcionarsko društvo, sa sedištem u Gornjem Milanovcu.
Metalac je osnovan 4. aprila 1959. godine, a kao akcionarsko društvo posluje od 1998. godine. 
Od 01. januara 2006. godine sa poslovanjem otpočinju pet zavisnih društava, četiri proizvodna i jedno trgovinsko, koje osniva Metalac a.d. i prenosi im svoje osnovne delatnosti: Metalac Posuđe d.o.o. koje se bavi proizvodnjom posuđa, Metalac Inko d.o.o. proizvodi inox i granitnih sudopere i granmatrix kompozitne ploče,Metalac Bojler d.o.o. proizvodi sve vrste bojlera, Metalac Print d.o.o. bavi se proizvodnjom kartonske ambalaže i preslikača za posuđe i Metalac Market d.o.o.sa lancem od 50 specijalizovanih prodavnica širom Srbije; 
Danas Metalac a.d. po osnovu vlasništva u kapitalu ima 14 zavisnih društava sa kojima je povezan u Grupu: četiri proizvodna, pet trgovinskih na domaćem i pet trgovinskih društava u inostranstvu.

U oblasti prometa na domaćem tržištu pored Metalac marketa d.o.o., značajna trgovačka društva su i Metalac Metalurgija a.d. u Novom Sadu, koja plasira Metalčeve proizvode i najširi asortiman za kućne potrebe na tržištu Vojvodine, a upravlja i lancem od 20 prodavnica u Vojvodini; Metalac Trade d.o.o. koji se bavi veletrgovinom uvoznim asortimanom za kućne potrebe. Metalac Proleter a.d. je glavni snabdevač građana opštine Gornji Milanovac sa oko 40 maloprodajnih objekata. Metpor d.o.o. Beograd je Metalčevo preduzeće koje se bavi zastupstvom.

Svih pet zavisnih društava u inostranstvu bave se prvenstveno plasmanom Metalčevih proizvoda. Najstarije i najveće po učešću je Metrot d.o.o. u Moskvi. Najmlađe je preduzeće Metalac Ukrajina osnovano 2011. godine. Na tržištu USA je Metalac Group USA sa sedištem u Milvokiju. Hrvatsko tržište pokriva Promo-metal u Zagrebu, a u Crnoj Gori imamo preduzeće Metalac Market Podgorica d.o.o.